Müze ve Yol Açılışı
Etkinlik ile ilgili videoyu izlemek için aşağıdaki linki tıklayınız
https://www.youtube.com/watch?v=XZQ7NYWQass
Ovacık köyünde 2012 yılında yapımına başlanan ve 2013 yılında sona eren Etnografya müzesi ile asfaltnan köy yolunun açılışı 17 Ağustos 2013 Cumartesi günü yapıldı.
Ovacık köyü Yardımlaşma Derneğinin bir projesi olan Etnografya müzesi 2012 yılında köy okulunun dönüştürülmesi sonucu ve köylülerimiz tarafından sağlanan araç gereçlerden oluşmuştur. Uzun zamandır ziyaretçi kabul edilmesine karşın var olan bir kısım eksikleri giderilerek resmi açılışı, yine uzun zamandır yapımı için yoğun çaba harcanan 2103 Mayıs ayında asfaltlanarak ulaşıma sunulan köy yolu ile birlikte 17.08.2013 Cumartesi günü yapılan törenle yapıldı.
Sunumunu İsmail Çınar’ın yaptığı Program okul bahçesinin yeni düzenlenmesi sonucunda oluşturulan alanda yapılmış Bahar Doğan, Feyzullah Delibaş, Aziz Çınar, Kadir Özcan ile Davul Zurna ekibi sahne almıştır. Saat 12:00’de başlayan etkinlik programı gecenin geç saatlerinde sona ermiştir.
Açılışa Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök'ün yanı sıra CHP Divriği İlçe yönetiminin tamamı, CHP İl genel meclis üyesi Haydar Kaplan, İst. DKD yönetim kurulu üyeleri, İst. DKD Divriği şube başkanı Yusuf Güldalı, Yeşil Divriği gazetesi genel yayın yönetmeni Murat Bozkurt, Samancı deresi köyleri dernek başkanı Hasan Karabaş, Güzelbahçe dernek başkanı Sabri Kurt, Çakmakdüzü dernek başkanı İlyas Özmen, Eğrisu Köyü dernek başkanı Hüseyin hoşafçı ve eşi Mehtap Hoşafçı, Çamşıhı Hüseyin Abdal dernek başkanı Orhan Gazi Türkyılmaz, Zara Zoğal köyü dernek başkanı Gönül Tunç , Zoğal köyü muhtarı Hüseyin Yavuz ve ihtiyar heyeti, Çakmakdüzü köyü muhtarı Cemal Ercan ve ihtiyar heyeti, Erikli köyü muhtarı Mehmet Ali Şahin, Yalnızsöğüt köyü dernek başkanı Hasan Halis, Yağbasan köyü muhtarı Hüseyin Korkmaz, Çobandurağı köyü muhtarı Yusuf Ziya Taş, Balova köyü muhtarı Halis Toprak ve çok sayıda misafir ile köylülerimiz yer almıştır.
Ovacık Köyü Etnoğrafya Müzesi, Köy yolu ve Okul bahçesi sosyal alanlarının açılışı topluca yapılmış olup, kurdale kesimini Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Ovacık Köyü Muhtarı Nadir Öztürk ve Ovacık Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülsün Kaya yapmıştır. Belediye Başkanı Hakan Gök yaptığı konuşmada Divriği’de ilk defa bir köyde böyle bir müzenin oluşturulduğunu ve bu açılışında kendisi yapmış olmasından mutluluk duyduğunu belirtmiştir. Ayrıca köy muhtarı Nadir Öztürk ile Dernek Başkanı Gülsün Kaya halka hitaben birer konuşma yapmışlardır.
Açılışta konuklara ikramların yanı sıra köylülerimiz Özkan Özcan, Feriza Kaya, Gülcihan Şimşek ve Ezgi Öztürk adına kesilen kurban yemeği sunulmuştur.
Ovacık Köyün Etnoğrafya Müzesi Sponsorlar ve köylülerimizin katkıları ile yapılmış olup 300 Adet araç gereç ve eşya ile birlikte 450 adet fotoğraf sergilenmektedir.
Açılıştan Konuşmalar:
Sayın Belediye Başkanım
Sayın Konuklar Değerli Köylülerim Bu Önemli Günümüzü Onurlandırdığınız İçin Sizlere Teşekkür Ediyor Hoş Geldiniz Diyorum.
Kırsal Bir Bölgede Yaşayan Biz Köylülerin, İhtiyaçları Ve Sorunları Bitmiyor. Bizde Bu İhtiyaç Ve Sorunlarımızı Bazen İmece Usulü İle Çözemediklerimizi İse Devletin Desteğine Baş Vuruyoruz. Köyümüzün Şehirle Olan Bağlantısını Sağlayan Yolumuz Bu Güne Kadar Sorunluydu. Uzun Süreden Beri Bu Sorunumuzun Çözülmesi İçin Devletin Kapılarını Aşındırdık. Sonunda Geçen Yıl Başlatılan Çalışma Bu Yıl Tamamlanmış Oldu. Köyümüz Adına Emeği Geçenlere Minnetlerimi Arzediyorum. Ayrıca Herbirimizin Evinde Baba Yadigarı Diyerek Bir Köşede Sakladığımız Artık Tarih Olan Eşyalarımızı Da Bir Müze Kurarak Onları Koruma Altına Aldık . Bizden Önce Yaşayan Dedelerimizin Yaşam Tarzını Bizden Sonrakilere Belgeleri İle Aktarmayı Amaçladık. Bu Konudada Maddi Ve Manevi Yardımlarını Esirgemeyenlere Sonsuz Şükranlarımı Sunmak İstiyorum. Saygı Değer Konuklar İnsan Yaşamında Su Ve Hava Ne Kadar Önemli İse Toplumun Gelişip Kalkınmasında Yol Da O Kadar Önemlidir.
Bir Yaşam Yeri Düşünün Ki Yolu Yoktur. Orada Yaşayanlar Diğer İnsan Toplulukları İle Nasıl İlişki Kurar?
Bir Köy Düşünün Ki Yolu Yoktur. O Köylüler Ürettiklerini Nasıl Değerlendirecekler? İhtiyaçlarını Nasıl Karşılayacaklar?
Bir Yerleşim Yeri Düşünün Ki, Yolu Yoktur. Peki Diğer Topluluklarla Nasıl Etkileşim Sağlayacaklar? Ve Gelişme Nasıl Olacak?
-
O Nedenle Diyoruz Ki; Yol, Ulaşmaktır.
-
Yol, Dayanışmadır.
-
Yol Medeniyettir.
-
Yol Daha Fazla Üretmek Daha Fazla Kazanmaktır.
-
Yol Gelişmedir, Yol Teknolojidir.
-
Yol Uzakların Yakın Edilmesidir.
-
Yol Yaşam Seviyemizin Yükselmesidir.
-
Yol Zamandan Kazanmaktır, Üretimden Kazanmaktır.
Batı Ülkelerinde, Kalkınma Ve İlerleme İçim Önce Yol Demiş Ve Haklı Çıkmışlardır. Geçde Olsa Sağlıklı Bir Yola Kavuştuk. Bu Gün Bunun Sevincini Yaşıyoruz. Başta Valiliğimize Ve Özel İdaremize Ve Tüm Katkısı Olan Herkese Bir Kez Daha Şükranlarımı Arzediyorum. Tekrar Açılışımızı Onurlandıran Tüm Konuklarımıza Sonsuz Teşekkürlerimi Sunarken Yolumuz Yolunuz Açık Olsun Diyor Hepinize Saygılar Sunuyorum.
Nadir ÖZTÜRK
Ovacık Köyü Muhtarı
Sayın Belediye başkanım, Sayın konuklar ve değerli köylülerim, hepinizi saygı ile selamlıyor bu anlamlı günümüzde bizi onurlandırdığınız için şükranlarımı sunuyorum.
Geçen yıl başlamış olduğumuz müze kuruluş çalışmaları ile yol asfaltlama çalışmaları tamamlanmıştır. Yıllardır özlemini duyduğumuz düzgün bir yola kavuşmuş olduk. Gurbetteki köylülerimizin köyüne gelmeyi çok arzu etmelerine karşın düzgün bir yol olmaması sebebi ile gelmiyorlardı. Yol, yaşamımızda birçok kolaylığı getireceği gibi, şehirle olan ilişkilerimizde de önemli ölçüde yoğunlaşma sağlayacaktır. Bu gün sevincini yaşadığımız yolumuzun yapımında emeği olan herkese sonsuz teşekkür ediyorum.
Saygı değer konuklar, kısa bir süre önce köy yaşamında kullandığımız ve bizim yaşamımızı anlatan tüm alet ve avadanlıklar gelişen teknoloji ve göç nedeni ile tarih olmaya başladı. Üzerinden çok zaman geçmemesine karşın bu malzemeler bizler tarafından önemsiz görülerek adeta bir çamaşır mandalı karşılığı eskicilere hurda niteliğinde vermeye başladık. Oysa bu nesneler o dönemde yaşayan bizler ve bizden öncekilerin toplumsal hayat tarzını anlatan en önemli belgelerdir. Bu gerekçelerden hareket ederek, artık bir tarih ve kültür niteliğine dönüşmüş bu nesneleri korumak ve yaşatmak istedik. Bunun yolu ise bir müze kurmaktan geçiyordu. İşte biz de dernek olarak geçen yıl (2012) başlamış olduğumuz bu çalışmayı bu gün kısmen tamamlamış olduk. Bizce önemli saydığımız gerek bu çalışmayı gerekse yol’a kavuşmanın sevincini yöneticilerimiz ve siz köylülermizle paylaşmak istedik. Toplumların yaşamını ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan öğrenmenin görsel yolu olan “ETNOĞRAFYA MÜZELERİ” dir. Kırsal bir yaşam biçimi olan köylülüğün, hayat tarzını belgelerle korumak ancak müzelerle mümkün olacaktır. Bu gün artık 21. yüz yılda kullanım dışı kalan nesnelerimiz artık birer tarih ve kültür varlıkları olmuştur. Köy yaşamımızda yer alan, her nesneyi müzemize alabiliriz. Müzik aletlerinden süs eşyalarına, eski tip evlerden tarım aletlerine, Türkü şiir ve manilerden kullandığımız kelimelere, giyim eşyalarından yatak eşyalarına, sahan tencere tava kazandan sokku ve loğ’lara, harman makinasından çiftçi malzemelerine kadar ne varsa müzemizde korumaya alabiliyoruz.
Değerli köylülerim bu tarih kokan nesnelerimizi artık çamaşır mandalı karşılığı hurdacılara vermeyip müzemize bir zenginlik olarak kazandırmalıyız. Müzeye konan her nesnenin bir kimliği var. Bu kimlikte nesnenin ne işe yaradığı ve kim tarafından müzeye hediye edildiği belirtiliyor, bu şekilde ister kendi isminizi, isterse ismini yaşatmak istediğiniz bir büyüğünüzün ismini yazabiliyorsunuz. Evinizin bir köşesinde yalnızca sizin için bir anlam ifade eden eşyanız, müzede çok daha büyük bir anlam kazanmış olacaktır.
Değerli köylülerim, bildiğiniz gibi gerek çok amaçlı park ile ilgili olsun gerekse diğer ihtiyaç ve sorunlarımızla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunların kısa sürede sonuçlanması sizlerin desteği ile mümkün olacaktır.
Ayrıca yapılan çalışmalarımıza sponsor olarak destek veren kişi ve kuruluşlara şükranlarımı arzetmek istiyorum. Onların duyarlılıkları sayesinde bu çalışmalar hız kazanmıştır. Açılışımızı onurlandıran sizlere tekrar çok teşekkür ediyor müzemizin ve yolumuzun hayırlı olmasını diliyorum.
Gülsün KAYA
Ovacık Köyü Yard. Der. Bşk.